12

četvrtak

srpanj

2012

SPOMEN PLOČA ZA JAPANSKU TREŠNJU

Imamo trešnju!
A imamo i ploču!
pjeva


Posjetitelji ovog bloga još se sjećaju kako je naše Društvo hrvatsko-japanskog prijateljstva krajem ožujka simbolički zasadilo drvo japanske trešnje u Parku mladih u Varaždinu.
Drvo je na našu radost ubrzo nakon toga i cvalo, odolijevajući čak i proljetnom mrazu.
Najfriškija vijest je da smo ovih dana pored drveta postavili i spomen ploču. Pravu japansku, dabome. I kao pravi Japanci, mi dobro znamo kako se "iz ničega" pravi misa, odnosno fešta!



I dok su se neki divili ploči, drugi (prvenstveno Denis) morali su kopati u znoju lica svog sretan



Petnaestak članova Društva okupilo se na zajedničkom postavljanju ploče u parku. Odolijevali smo čak i ljetnoj žezi, a nismo zaboravili ni boce s vodom kako bismo po svršetku ovog svečanog čina s puno ljubavi zalijali našu trešnjicu.




Kolega Nihonkichigai opet se iskazao, potegao je čak iz Zagreba da zalije trešnju kiss


Ploča pokraj trešnje u parku preko puta trgovačkog centra Mercator načinjena je - a kako bi i moglo drukčije - u japanskom stilu, po uzoru na ploče postavljene uz ukrasno raslinje u vrtovima i parkovima u Japanu. Iako naoko jednostavna i neupadljiva, ploča je estetski profinjena i privlači poglede okolnih šetača. Posebnost je poliglotni natpis na ploči: „Hrvatsko-japansko društvo prijateljstva Varaždin“, koji je urezan na čak tri jezika: hrvatskom, japanskom i engleskom, dok je naziv trešnje ispisan na četvrtom, latinskom: Prunus serrulata.



Društvo hrvatsko-japanskog prijateljstva nada se i vjeruje kako će ovaj kutak u Parku mladih postati ne samo buduće sastajalište varaždinskih i inih ljubitelja japanske kulture, već i atrakcija za ljubitelje hortikulture i turiste općenito. Ujedno se nadamo da će građani Varaždina znati čuvati ovu najnoviju atrakciju u svom gradu.
(čitaj: nemoj da mi neko iščupa/ošteti/mazne/preseli ploču u svoj vrt sleš gorice jer ću da ga bijem burninmad)

Hvala svim članovima koji su na bilo koji način (financijski, kopanjem, zalijevanjem, moralnom podrškom...) doprinijeli izradi i postavljanju ploče.
Last but not least, hvala Parkovima d.d. Varaždin na donaciji trešnjina drveta i na pomoći ovom našem malom, ali važnom projektu.




<< Arhiva >>