10

utorak

listopad

2006

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH


Kao i svaka zemlja, i Japan ima svoje praznike. Svake godine u listopadu Japan obiljezava nesto sto bih u slobodnom prijevodu nazvala Dan tjelesne i zdravstvene kulture. Ove godine taj je dan padao na 9. listopada, no praznik se obiljezava vec tjednima prije i kulminira na taj dan.

Japanci pridaju veliku vaznost sportu, igrama i kretanju. Sportom se bave svi, od najmladjih u vrticima do penzionera. Kad popuste ljetne vrucine i djeca se vrate u vrtice i skolske klupe, pocinju pripreme za skolske sportske svecanosti na otvorenom. Za djecu to je zacijelo jedan od najvaznijih praznika u skolskoj godini: undo kai ili Dan sportskih igara.
Vrtici, osnovne i srednje skole organiziraju svoj Dan sporta. Djeca su uzbudjena i vesela, ucitelji zaposleni i nervozni, a roditelji koji obavezno budu pozvani da nazoce igrama osjecaju blagu tremu, jer ne samo da ce se natjecati njihova djeca, vec i oni sami moraju pokazati bar malo sportskog duha.
Undo kai ima znacenje i karakter Olimpijade: vazno je sudjelovati. Po mogucnosti doci u dobroj kondiciji. Navijati iz sveg glasa. I sve to snimiti na videu.

Pozivam vas na mali slide-show sa sportskih svecanosti u vrticu moje Male, odrzanih prije nekoliko tjedana...


1. Postrojavanje u zboru, pozdravni govori i uvodne ceremonije: u Japanu gotovo nijedna svecanost ne pocinje bez govorancije...




2. Igre za zagrijavanje...




3. Igra provlacenja kroz obruce...




4. Ubacivanje lopte u kos...




5. Potrci koliko te noge nose...




6. Meni su najsladji ovi malecki, stari svega 2 ili 3 godine:




7. Kao pilici !...




8. ...a kad od umora vise nije islo, dobro su dosla kolica...




9. Na redu su tate i mame: ova strana definitivno je izvukla deblji kraj...




10. Utrka roditelja: gambare !!!




11. Mame su zaplesale tradicionalni ples uz udarce bubnjeva...




12. ... i pobrale zasluzeni pljesak !




13. Dezurna snimateljska ekipa sve je vrijedno zabiljezila za vjecnost:





Dobro smo se zabavili i udarnicki izdrzali tih 3,5 sata inace besprijekorno organiziranog programa. Najmladji su na kraju vec padali s nogu od umora. No, izgleda da su se svi dobro rekreirali i proveselili.
Kapa dolje tetama iz vrtica, koje su odlicno vodile djecu i s osmijehom na licu neumorno pjevale i plesale svo vrijeme. Nakon neizbjeznih odzdravnih govora, ceremonija i zahvala pobrinule su se i da djeca dobiju svoje zasluzene slatkise.
Nasa Mala djelovala je pomalo zbunjeno u svoj toj guzvi, ali zapamtila je sve plesove i pjesme od tog dana. Svako popodne kod kuce imamo malu reprizu cijelog programa, i cini se kao da ovogodisnji undo kai nikad nije ni zavrsio.



<< Arhiva >>