16

utorak

lipanj

2009

Video intervju: Hrvatski suvremeni umjetnik Kadele u Tokiju



Hrvatski kazališni redatelj i suvremeni umjetnik Leo Katunarić Kadele protekla je gotovo dva mjeseca proveo u Tokiju, gdje se zainteresiranoj japanskoj javnosti predstavio sa svojim najnovijim interdisciplinarnim projektom pod nazivom 'Sobe snage - The Rooms of Strength, Tokyo 2009'.

Tijekom svog boravka u tokijskom Institutu za suvremenu umjetnost i međunarodnu kulturnu razmjenu, poznatijeg kao Tokyo Wonder Site Aoyama, Kadele je radeći na svom projektu surađivao s brojnim japanskim umjetnicima mlađe generacije.

U početnoj fazi rada Kadele je na različitim lokacijama u Tokiju izveo sedam performancea, u kojima je na sebi svojstven način kombinirao umjetničke rituale s energijom velegrada.

U sljedećoj fazi pod nazivom 'Mape za izgubiti sebe' Kadele je svoja iskustva transformirao u radove u tehnikama umjetničkog videa, instalacija, akrila na platnu i fotografije, da bi ih sredinom svibnja prikazao na izložbi u svojoj umjetničkoj rezidenciji na Aoyami. Uz brojne domaće i strane umjetnike, svečanosti predstavljanja hrvatskog umjetnika prisustvovao je i Veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk.

Treći dio Kadeleova projekta 'Sobe snage' djelomično je realiziran za vrijeme umjetnikova boravka u regiji Kansai u zapadnom Japanu, a konačnica projekta nazire se u skoroj budućnosti, kada Kadele planira ostvariti neke nove oblike suradnje u produkciji s TWS-om.




Video Lea Katunarića Kadelea




Bila mi je čast i zadovoljstvo upoznati se i družiti s našim hrvatskim umjetnikom za vrijeme njegova boravka u Tokiju. U priloženom video intervjuu poslušajte što Leo Katunarić Kadele kaže o svom tokijskom projektu, dojmovima i boravku u Japanu općenito.

Prvi dio: što su to 'sobe snage' i čemu služe 'mape za izgubiti sebe', te zašto je Tokyo grad u kojem se svi gubimo.

Drugi dio: o minijaturnim svecima u metrou, te kako je Kadele svojim performanceima šokirao rezervirane Japance i na kraju ipak izvukao živu glavu.

Treći dio: što je samog Kadelea šokiralo u Japanu i kako je u dva njegova mjeseca stao cijeli jedan mali život. O japanskim beskućnicima, budistima u transu i planovima za budućnost.










<< Arhiva >>