21

četvrtak

prosinac

2006

KUHARICA U JAPANU II: CAROBNE TIKVICE

Sutra je zimski solsticij iliti suncostaj - najkraci dan u godini. Stanovnici Japana na taj dan po tradiciji uranjaju u kupku yuzu citrusa, ploda slicnog ovecoj mandarini koji upravo zrije u toplim krajevima, ukljucujuci Tokyo. Osim kupke koja osvjezuje i snazi tijelo, Japanci vjeruju da je na dan solsticija vazno i jesti - tikvice, kojima se od davnina pripisuju posebna svojstva.
Tikvice su u Japanu oduvijek bile smatrane vrlo hranjivima. Drzalo se da stite od raznih teskih bolesti (cinjenica je da su bogate vitaminima). Kako ih je moguce dugo cuvati, posebno su bile cijenjene zimi, kad nije bilo mnogo svjezeg povrca. A na dan solsticija Japancima je posebno bilo stalo do tikvica, jer su navodno stitile od zlih duhova - imale su dakle magicna svojstva. To se vjerovanje odrzalo do danas.

Neovisno o hrani, zanimljivo je kako je i zapadna kultura nekako zapela bas za tikvicu (tikvu, bundevu) kao objekt koji privlaci ili posjeduje magicne moci. Eno, recimo, Pepeljuge koja je onomad hitno trebala prijevoz u palacu, pa joj je dobra vila na brzinu podmetnula bundevu (ne obicnu, nego zacaranu) i pretvorila je u kociju. Pepeljuga je zahvaljujuci carobnoj bundevi stigla na bal gdje je bio njezin princ i ... dalje znate sto je bilo.
Ili naravno Halloween, koji nije moguce zamisliti bez izdubljenih bundeva koje sablasno sjaje u mraku obasjane svjetlom svijece - tu bundeva dobiva svoj spooky znacaj koji nije potrebno posebno objasnjavati.

Sto se hrane tice, osobno nisam preveliki ljubitelj tikvica, nisam nikad voljela cak ni kolac od tikve koji u nekim krajevima Hrvatske vazi kao specijalitet. No, ovaj japanski recept me odusevio, tikvice su doslovce slatke da oblizete prste. Priprava je vrlo jednostavna i brza, ukratko - tikvice su carobne, ako vec ne zacarane...

Kusajte, odagnajte zle duhove. May the Force be with you.



TIKVICA U SLATKOM BUJONU OD SOJE
(Kabocha no nimono)

Potrebne kolicine:

pola manje tikvice
Za umak:
400 ml dashi bujona
2 zlice secera
2 zlice mirina (slatki sake)
2 zlice japanskog sojinog umaka




1. Zlicom odstraniti sjemenke i vlakna iz unutrasnjosti tikvice.
2. Narezati tikvicu na kriske i djelomicno zarezati koru na vise mjesta, kako bi meso dobro upilo aromu bujona, i tako da tikvica dobije tockast izgled. (Ne sasvim oguliti koru da se meso ne raspadne.)
3. Dashi bujon: najjednostavniji nacin pripreme je s instant-praskom dashija, koji se moze nabaviti u trgovinama japanskih artikala (otopiti potrebnu kolicinu dashija u 400 ml vrele vode). - U taj bujon staviti tikvicu i zagrijati do vrenja, nakon toga smanjiti vatru na minimum i lagano kuhati oko 5-10 minuta.
4. Kad tikvica malo omeksa, dodati ostale sastojke za umak koje ste prethodno dobro promijesali i kuhati jos nekoliko minuta dok meso dovoljno ne omeksa.
5. Ostaviti da se hladi i posluziti u zdjelici s malo tekucine.


Kuhana tikvica blaga je i suptilno slatka okusa. Dolazi kao prilog drugim jelima od mesa ili ribe, i naravno odlicno se slaze s jelima od rize. Cest je sastavni dio obento kutija.
Za nesto jaci obrok mozete dodati piletinu ili mljeveno meso koje ste prethodno brzo promijesali u woku ili na neki slican nacin.




<< Arhiva >>