25

srijeda

studeni

2009

7-5-3 ili kimono za klinke


Sedam, pet, tri - u te tri brojke toliko ljupkosti i carolije! Na japanskom izgovorene Shichi-go-san, daju naziv za ljupki djecji festival koji po tradiciji pada na dan 15. studenoga, ali se u praksi obiljezava tijekom cijelog tog mjeseca. Praznik je to posvecen djecacima od 3 i 5, te djevojcicama od 3 i 7 godina - dobi koja po japanskoj tradiciji oznacava vazne etape djetinjstva. Uz to, neparne brojke smatraju se sretnima u Japanu.

Shichi-go-san izrazito je ceremonijalna svecanost za koju se smatra kako potjece iz perioda Heian (8.-12. st.). U moderno doba proslavlja se svecanim odlaskom cijele obitelji u hram, gdje se moli za zdravlje i dobar napredak malisana. Oni su za tu priliku specijalno dotjerani: djevojcice oblace raskosna kimona zivih boja, dok djecaci nose muski ekvivalent zvan hakama. Djeci se uredjuje frizura i stavlja make-up; u odjecu se umecu razni dodaci i ukrasi. Dogadjaj se obavezno ovjekovjecuje kod fotografa ili slikanjem u vlastitom aranzmanu, a zavrsava gozbom u restoranu za cijelu obitelj.

Nasa Mala jesenas je navrsila sedam godina, sto je bio povod da obiljezimo njezin Shichi-go-san. Bila je to idealna prilika da Mala po prvi put obuce kimono i slika se kod fotografa za uspomenu. Suptilnosti oblacenja kimona, friziranja u Edo stilu i slikanja u pozama s arhaicnim japanskim rekvizitima prepustili smo, dakako, profesionalcima. Odlazak u hram smo ovaj put preskocili.


Radne fotografije: FRIZER.

Vec sam ranije pisala kako nam je Mala postala prava Japanka. Zato me i ne treba cuditi sto je od svih ponudjenih frizura odabrala upravo tradicionalnu japansku, nalik na one kakve vidjamo u TV-dramama iz Edo perioda (17.-19. st.):

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Kosa se kovrca uvijacima, zatim ispunjava tajanstvenim umecima i pricvrscuje ukosnicama. Umecu se ukrasi na vrhu glave; marama se veze u obliku cvora. Taj je posao potrajao oko sat vremena.

FOTOGRAF.

Vecina roditelja ne kupuje kimono za Shichi-go-san, vec ga posudjuje u foto-studiju koji za njih snima 'sluzbene' fotografije. (Kimono je vrlo skup dio garderobe, a djeca naravno brzo rastu!) Svaki bolji foto-studio na izbor nudi bogatu paletu kimona prikladnih za Shichi-go-san, kao i druge svecane prilike. U studijima obicno rade unajmljene asistentice koje musterijama pomazu obuci kimono - posao koji zahtijeva dosta strucnosti, spretnosti i ukusa, a naravno i vremena. Nema mjesta za improvizaciju - slike moraju ispasti savrseno.

Image Hosted by ImageShack.us

Pogled na atelje; lijevo: zenska (djecja) kimona, desno: odjeca za djecake


Mala je uz moju pomoc odabrala tamnocrveni kimono s motivom tresnjina cvijeta:

Image Hosted by ImageShack.us


Motiv s rukava:

Image Hosted by ImageShack.us


Na kimono se oblaci siroki pojas zvan obi - u nasem slucaju motiv krizanteme sa zlatnim nitima:

Image Hosted by ImageShack.us


Obi se sa straznje strane ucvrscuje u ukusan, prilicno kompliciran cvor:

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Kimono je tezak za nosenje i vrlo uzak. Mozda je zato Mala bila svo vrijeme tako mirna i strpljiva? Mozda se zato osjecala tako vazna?!

Image Hosted by ImageShack.us


Oblacenje kimona i umetanje svih dodataka trajalo je nesto vise od pola sata.
















<< Arhiva >>