05

četvrtak

listopad

2006

OBITELJSKE STATISTIKE



Statistika, nasa dika - sto pozelis, to naslika.


Prema istrazivanju jedne japanske zenske organizacije, oko 40 posto oceva u toj zemlji smatra da ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom.
Istrazivanje je provedeno 2005. godine na ukupno 6000 osoba u Japanu, Francuskoj, Juznoj Koreji, Svedskoj, Tajlandu i Sjedinjenim Drzavama.
Ocevi u Japanu radnim danom provedu prosjecno 3.1 sati sa svojom djecom.
Japanske majke bave se djecom u prosjeku 7.6 sati dnevno, sto ih stavlja na vrh liste u usporedbi s majkama iz ostalih 5 zemalja.
Razlika od 4.5 sati izmedju japanskih majki i oceva najveca je u usporedbi s ostalim zemljama.
Oko 45 posto oceva u Japanu izjavljuje da su u proslosti uzimali dopust na poslu u vrijeme rodjenja djeteta ili kako bi se brinuli za bolesno dijete. Samo 17.1 posto njih izbivalo je iz ureda duze od tjedan dana. Za usporedbu, u Svedskoj je dopust u iste svrhe zatrazilo 94.2 posto muskaraca, u Sjedinjenim Drzavama i Francuskoj vise od 40 posto.

Istrazivanje japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi pokazuje da je u fiskalnoj godini 2004. svega 0.5 posto muskaraca u privatnom sektoru iskoristilo pravo porodiljnog dopusta za oceve. Istrazivanje otkriva i da mnogi ocevi nisu upoznati s cinjenicom da imaju pravo na taj dopust.

U istrazivanju jednog privatnog japanskog centra za socioekonomski razvoj provedenog u ozujku i travnju ove godine, 80 posto novozaposlenika (mladih s tek zavrsenom skolom ili fakultetom i u potrazi za prvim radnim mjestom) izjavilo je da bi bili spremni otkazati dogovoreni ljubavni sastanak ukoliko bi trebalo raditi prekovremeno. Sudeci po anketi, posao je vazniji od ljubavi za 85 posto djevojaka i 77.2 posto mladica.
Upitani sto misle o prekovremenom radu opcenito, vise od 90 posto izjavljuje da nema nista protiv duzeg ostajanja na poslu. 60.9 posto upitanih spremno je raditi prekovremeno ako su za to i placeni, 31.3 posto radilo bi i bez place, dok 7.7 posto upitanih ne zeli raditi prekovremeno bez obzira na placu.

Vladino istrazivanje provedeno u lipnju 2005. godine pokazuje da 28 posto neozenjenih muskaraca ocekuje od buducih supruga da zadrze radno mjesto i nakon rodjenja djeteta. To je 9 posto vise nego u prethodnom istrazivanju. Samo 13 posto muskaraca zeljelo bi da im supruge nakon udaje budu kucanice i brinu se o djeci.
Tradicionalnu ideju kucanstva - muz koji radi izvan kuce i zena domacica koja brine o djeci - podrzava 36 posto muskaraca, odnosno 29 posto zena. Taj je postotak najnizi otkako se takva istrazivanja u Japanu provode.

Stopa nataliteta u Japanu pala je u 2005. godini na historijski nisku razinu od 1.25...




<< Arhiva >>