30

petak

travanj

2010

Kako je Mužić postao glumac

U ova krizna vremena kada je svaki jen važan, Mužić je došao na originalnu ideju kako popuniti naš kućni budžet.
Postao je glumac na japanskoj TV!
I to ni manje ni više nego u 'Ryomadenu', ovogodišnjem povijesnom serijalu državne televizije NHK, prikazivanom u udarnom terminu nedjeljom uvečer!

Samo polako, molim, i bez guranja u redu za autograme! Ipak je ovo Japan ;-)




Da krenem redom. Mužić se, onako gaijinski foto- i telegeničan, najprije registrirao u agenciji za lov na TV-talente, kakvih u ovoj čudesnoj zemljici 24-satne televizije ima u svakom selu. Pa je čekao da ga pozovu na prvi gig. I zvali su ga. Predlagali su ga za razne uloge gaijina u reklamama za kućanske aparate, cipele i deterdžent. Voljom sudbine, umjesto Mužića svaki put bi netko drugi prošao photo selection. Ali Mužića to nije obeshrabrilo. Strpljivo je čekao svoju šansu.

I dobio ju je! Prije nego što smo se stigli okrenuti i izgovoriti 'Sakamoto Ryoma', Mužiću je ponuđena uloga u popularnoj TV-drami o istoimenom proslavljenom samuraju i važnoj povijesnoj ličnosti iz 19. stoljeća. U sagi pod nazivom 'Ryomaden', koja se od početka godine prikazuje na malim ekranima i čije se nove epizode još snimaju, Mužiću je nakon uspješne runde testiranja dodijeljena manja uloga nizozemskog prevoditelja - asistenta nizozemskog veleposlanika. (I u tome smo prepoznali prst sudbine, budući da je Mužić i u stvarnom životu prevoditelj s nizozemskog!).




NHK (izgovara se: en-ejč-kej, što je kratica za Nippon Hoso Kyokai ili Japan Broadcasting Corporation) japanska je nacionalna televizija, po statusu usporediva s britanskim BBC-om. Jedan od najprestižnijih godišnjih projekata NHK-a je tzv. taiga drama (Drama Velike Rijeke), koja se prikazuje jednom tjedno od siječnja do prosinca, a tema su joj japanske povijesne ličnosti i važni povijesni događaji. Ovogodišnji 'Ryomaden' 49. je taiga drama po redu i završit će iznimno već u studenome. Središnji je lik revolucionar Sakamoto Ryoma (1836.- 1867.), nekoć samuraj niže klase i jedna od najvažnijih ličnosti Meiji restauracije s kojom je nakon vladavine Tokugawa šogunata započela modernizacija Japana.



Autentični Sakamoto Ryoma


Ryoma je između ostalog poznat i kao začetnik japanske carske mornarice. Dokazana je njegova fascinacija zapadnjačkom tehnologijom, brodovima i oružjem. Bio je vizionar svog vremena, daleko ispred drugih, i u osnovi veliki domoljub. Shvatio je kako Japan, ne želi li sebe svesti na eksploatiranu koloniju u uvjetima industrijskog i tehnološkog napretka kakav su diktirale zapadne zemlje, mora pod svaku cijenu napustiti dotadašnji feudalni sistem i temeljito modernizirati sve strukture društva. U tom je nastojanju i uspio.

Sakamoto Ryoma izgubio je život u atentatu kada mu je bila samo 31 godina. Pravi počinitelj nikada nije pronađen. Unatoč svom tragičnom svršetku, Ryoma je u svom kratkom životu postigao izuzetno mnogo. Danas u Japanu zahvaljujući 'Ryomadenu' za njega zna svako dijete, i Ryomin lik otisnut je na majicama, raznim prehrambenim proizvodima, itd.



Imam i ja sličnu... Ove godine u Japanu je sve u znaku 'Ryomadena'!


Mužić će nastupiti u 23. i 29. epizodi 'Ryomadena', u scenama razgovora američkog, engleskog, nizozemskog i francuskog veleposlanika koji planiraju... hm, ne smijem reći što jer se Mužić NHK-u svečano obvezao na šutnju. Nećete valjda da ga vlasti deportiraju kao autentičnog barbara iz 19. stoljeća? (Otkako je angažiran za 'Ryomaden', već su ga jednom legitimirali policajci na kolodvoru; nije bez vraga, kažem ja.)

Iako je Mužić u jednoj epizodi trebao progovoriti na nizozemskom, NHK se u zadnji čas ispravio i javio kako su 'proučavanjem povijesnih činjenica' ustanovili da je jezik diplomacije u ono doba bio - francuski. Pa je tako Mužić u japanskoj drami glumio na francuskom, u prijevodu onoga što je u prethodnoj replici izgovorio veleposlanik na nizozemskom.

Novi talent NHK-a za svoj je premijerni nastup dobio 'retro' frizuru, bradu, brkove i (zapadnjačku) odjeću u skladu s modom iz sredine 19. stoljeća. Za potrebe uloge, morao je skinuti naočale koje inače nosi, a budući da je vrlo kratkovidan, ne može sa sigurnošću reći je li tog dana na setu bila i glavna zvijezda serije, lomitelj srdaca Masaharu Fukuyama koji glumi Ryomu. Uspio je razaznati tek četu samuraja u punoj ratnoj spremi koji su marširali hodnikom, i tetu u kimonu koja je instruirala glumce u sceni čajnog obreda.

Novopečeni glumac na televiziji bi se trebao pojaviti u lipnju.




Masaharu Fukuyama u ulozi Ryome








<< Arhiva >>