25

četvrtak

veljača

2010

Jimbocho, grad knjiga




Knjige, knjige, knjige! Toliko knjiga!... gdje?




Na ulici - doslovno!




Ljubitelji knjiga, stripova i antikviteta, tokijski Jimbocho prava je adresa za vas!
Jimbocho (čita se: đimbočo) tokijska je akademska i izdavačka četvrt, već više od jednog stoljeća poznata kao 'grad knjiga'. Ovdje se na relativno malom prostoru nalazi velik broj knjižara, natiskanih jedna uz drugu slično kao i knjige na njihovim policama. Zadnje izdanje lokalne brošure spominje čak 159 knjižara i antikvarijata u Jimbochou, iako je njihov broj vjerojatno i veći. Bez sumnje, ovo je pravi raj za zaljubljenike u pisanu riječ i knjige što nove, što rabljene.

U istoj četvrti Jimbocho smještene su i najpoznatije japanske izdavačke kuće (Iwanami, Shogakukan, Shueisha), kao i znamenita tokijska sveučilišta (Meiji, Senshu, Nihon i dr.).




U većini tih knjižara knjige smijete do mile volje listati, pregledavati, prečitavati. Knjige su na svakom uglu, čak i na ulici, te je lako pronaći odlično očuvana domaća i strana izdanja po vrlo pristupačnim cijenama. Ondje gdje prelistavanje nije poželjno, knjige su iza pulta ili pohranjene iza zaštitnog stakla. U nekim slučajevima, kao običan posjetitelj (ne kolektor...) nećete ni imati priliku vidjeti određenu knjigu. Rijetka izdanja i posebno skupe i vrijedne knjige čuvaju se daleko od pogleda i dodira znatiželjnika. Umjesto knjige, na uvidu je katalog.




Knjižare Jimbochoa su male i često do stropa natrpane knjigama




Knjige 'u izlogu'




Šetnja 'gradom knjiga' jedinstven je doživljaj





U Jimbochou, knjižare za vas rade i prema dogovoru!





Manga, manga svuda oko nas...





U Jimbochou sve je u znaku knjige; dokaz je i ovaj logo na stupiću pokraj ceste...





Pero - još jedan simbol pisane riječi




Jimbocho - to su stotine knjižara jedna do druge





Pročelje knjižare Tokyodo Shoten, utemeljene 1890. godine





Knjižara Isseido u obiteljskom je nasljeđu i ima dugu i zanimljivu povijest. Web stranica tvrtke s ponosom ističe kako je knjižara nastala praktički na zgarištu svoje prethodnice, koja kao ni mnoge druge knjižare u Jimbochou nije preživjela veliki požar 1913. godine. Isseido je pretrpio i veliki Kanto potres 1923. godine. Jimbocho, intelektualni i kulturni centar nacije, nekim je čudom ostao pošteđen savezničkih bombardiranja za vrijeme 2. svjetskog rata - prema jednoj teoriji, bilo je to zahvaljujući zalaganjima jednog uglednog američkog japanologa.

Isseido je prava poslastica za bibliofile. Zgrada je u europskom štihu, kako izvana, tako i u unutrašnjosti, a na policama knjižare čuva se između ostalog i mnogo specijaliziranih, skupih i rijetkih izdanja. Osim knjiga na japanskom jeziku, ovdje možete naći djela na svim svjetskim jezicima, kao i nekim opskurnima (zainteresirani za koptski jezik, možda?). Većina ovdje čuvanih (i prodavanih) knjiga je na temu povijesti, zemljopisa, književnosti, filologije, svjetskih religija, umjetnosti i dr., a cijene su im često astronomske, katkad i u milijunima jena. Ležerno listanje starih izdanja u ovoj knjižari ne dolazi u obzir - koliko sam imala priliku primijetiti, službenik na strateškoj poziciji u prostoriji budno prati svaki pokret posjetitelja koji se vrzmaju među knjigama.




Knjižara Isseido, detalj s pročelja




Metro stanica Jimbocho - simpatična uspomena na šetnju gradom knjiga!

<< Arhiva >>