17

četvrtak

svibanj

2007

SAPUNSKA SONATA



Moja prijateljica Yukiko obozava korejske TV-drame.

Svakog dana u vrijeme rucka, kad posvrsava svoje dnevne poslove, ona sjeda pred ekran i u DVD-aparat umece vec pripremljeni disk. Na njemu su snimljene najnovije epizode njene omiljene serije. Yukiko ih voli pogledati kad je sama, u miru i bez zurbe. Pred televizorom obicno usput pojede i rucak.
Otkako su njezine blizanke krenule u skolu, Yukiko je dosla na svoje. Ne mora vise spremati obento obroke. Skola joj je prakticki preko puta ceste. Nastava traje duze nego u vrticu, i zasad nema previse obaveza na roditeljskim sastancima.
Yukiko ne krije svoju strast. S ponosom mi pokazuje sliku svog omiljenog korejskog glumca na zaslonu mobitela. Druga slika tog ljepotana visi na kredencu njene minijaturne kuhinjice.

Yukiko ima majku koja zivi u Tokyju. Vikendom ili praznikom ona joj voli pricuvati djevojcice. Ali nije to klasicni baka-servis; Yukikina majka za to bas i nema previse vremena. Kao vatrena obozavateljica korejskih TV-drama, ona svoje vrijeme velikodusno posvecuje tom hobiju. Kod kuce uredno snima sve epizode svojih omiljenih serija. Kad pogleda sve DVD-e, prosljedjuje ih Yukiko, koja ih mirno gleda kod svoje kuce u vrijeme rucka. Ali to nije sve. Baka uredno salje i cijele pakete snimljenih DVD-ova svojim prijateljicama u Ameriku, koje su sve odreda - treba li to napominjati - ljubiteljice korejske TV-drame. Prijateljice salju dalje drugim prijateljicama, i tako se razvila mala prekomorska distribucija.
Yukikina majka njeguje velik interes za korejsku kulturu i obicaje. Pohadja tecajeve korejske kuhinje. Uci korejski jezik. A nedavno je s Yukiko i blizankama otisla i na cetverodnevno putovanje u Seoul. S lokalcima je cavrljala na korejskom.

Kao Yukiko i njezina mama, u Japanu zive desetci tisuca djevojaka i zena koje dijele istu strast.


Korejske sapunice vec nekoliko godina drmaju Japanom. Kao sto su to na hrvatskoj televiziji jos donedavno bile sve one silne spanjolske i meksicke serije u petstodevedesetisedam nastavaka, sa silnim vrtoglavim zapletima, bolnim kulminacijama i katarktickim raspletima. Glumci su odreda mladi, lijepi i zavodljivi, dijalozi secerni, a scenografija rajska. Na pocetku sve se cini idealno, zatim se nesto gadno zakomplicira i njih dvoje se moraju rastati, da bi na kraju ipak sve dobro zavrsilo i oni su ponovno zajedno.
Simplificirano i gledano izvana, u obje verzije (nasoj zapadnoj i ovoj dalekoistocnoj) radi se o identicnom receptu za uspjeh: macho Raul ce u teoriji naici na iste probleme i nedace kao i njegov korejski kolega, mladjahni Kim, i naravno uspjesno ih razrijesiti na isti nacin i na vlastito zadovoljstvo.
To je ipak samo na prvi pogled tocno. Bezbrojne su finese koje upucuju na to da Japanci (kao i gledatelji drugih istocnoazijskih nacija) drukcije dozivljavaju ovdasnje sapunice. U njima su cesto izrazene druge vrijednosti, drugi prioriteti, pa i drugo poimanje zivota nego u nasim zapadnjackim verzijama TV-trakavica.

Zapravo, daleko bi me odvelo da ovdje razglabam o pojedinostima iz scenarija korejskih drama. Da budem iskrena, ja te serije i ne gledam. Korejski original s japanskim titlovima jos uvijek mi ne zvuci tako privlacno. Ipak, cak je i meni, ravnodusnoj kakva jesam prema mladjahnom Kimu i njegovim carima, sasvim dobro poznato kada je i kako poceo taj 'korejski val' u Japanu.
Hocu reci, mozete zivjeti ovdje i ne znati tko je Shinzo Abe, kao kucanici to bi vam jos i oprostili, ali stanovati u Japanu i ne znati za lik i djelo bozanstvenog Yon-same iz 'Zimske sonate', bilo bi ravno najstrasnijoj ignoranciji.

Tko je on ? Punim imenom Bae Yong Joon, mladjusni i zgodjusni glavni glumac iz spomenute korejske TV-drame koja datira iz 2002. godine, a koja je vec ubrzo nakon toga osvojila sva srca u Japanu, Kini, Tajlandu, Maleziji, Sjevernoj Koreji i, odnedavno, Vijetnamu. 'Fuyu no Sonata' ili 'Fuyusona' na japanskom, serija u svega 20 epizoda (!) prati zivotni put mladog glavnog lika i njegove srednjoskolske ljubavi. Kao u uspjesnom kolacu s oblatnama, ide tu prvo red susreta i ljubovanja, zatim red prepreka i rastanaka, fatalnih nezgoda i pokusaja samoubojstva. Dodajmo malo secernog sirupa, jer njih dvoje se vole unatoc svemu. Zatim kap gorkog bademovog ekstrakta za amneziju, da nakratko zaboravimo prvobitni okus slastice. Par kapi limunova soka za ljubomoru i prevaru. Na kraju, unatoc teskim bolestima i nedacama, sve zavrsi dobro za naseg junaka, iako ne onako kako bi to obavio 'nas' Raul - kolac je slatko-gorak. (Pozeli li netko pogledati seriju, da mu ne kvarim dozivljaj.)




Bae Yong Joon, ili Yon-sama


Yon-sama, kako ga odmila zovu u Japanu, vrhunska je zvijezda ne samo u svojoj zemlji, nego i sirom Azije. Kad je 2004. godine nakratko posjetio Tokyo, u zracnoj luci obozavatelji su zamalo prouzrocili stampedo, zeleci slikati svog idola. Zene uzdisu za njim, ili vriste, ovisno o prilici. Prica se da je Akie Abe, supruga danasnjeg japanskog premijera, tada jednog od vodecih ministara u vladi, nagovorila supruga da joj rezervira sobu u tokijskom hotelu u kojem je odsjeo bozanstveni Yon-sama, kako bi ga mogla vidjeti izbliza. Prva dama Japana deklarirana je ljubiteljica korejskih drama; navodno su ona i njezin suprug s jednim drugim popularnim glumcem iz sapunica u Seoulu odigrali partiju golfa.

Yon-sama izazvao je pravi tsunami posjeta svojoj zemlji. Juzna Koreja omiljena je destinacija japanskih turista, prvenstveno zena mladje i srednje dobi koje zele posjetiti originalne lokacije sa snimanja svojih omiljenih drama. Ucenje korejskog jezika postao je novi hobi u Japanu. A odnedavno postoje i korejske povijesne drame koje su pocele privlaciti i japanske muskarce.
Japan i Juzna Koreja, a prosireno i Kina, desetljecima su bili u zategnutim odnosima. Promjena je vidljiva u zadnjih nekoliko godina. Obostrani interes za popularnu kulturu je velik. Kaze se da je Yon-sama, zajedno s brojnim drugim lijepim i mladim junacima malih ekrana koji ga slijede u stopu, vise ucinio za dobrosusjedske odnose u istocnoj Aziji nego sva politika i diplomacija zajedno.

'Zimska sonata' definitivno je otopila led.




Naslovnica 'Zimske sonate' s dvoje glavnih likova









<< Arhiva >>