05

četvrtak

srpanj

2012

IZLOŽBA „HVALA, HRVATSKA“

U Varaždinu je jučer, 4. srpnja u Palači Herzer otvorena izložba fotografija iz Japana pod nazivom „Hvala, Hrvatska“. Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava godinu dana od velikog potresa i tsunamija koji su pogodili sjeveroistočnu regiju Tohoku u ožujku 2011.



Izložbu su zajednički priredili Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj, Hrvatski Crveni križ i Hrvatska pošta. Hrvatskom putuje ukupno 60 fotografija, od čega će tridesetak panela biti prikazano u gradovima sjeverne i istočne Hrvatske, a drugih trideset bit će izloženo u gradovima na moru.
Fotografije prikazuju stanje u pogođenim područjima sjeveroistočnog Japana neposredno nakon katastrofe te u periodu rekonstrukcije. Kaos, očaj, strah i bol stanovnika pogođenih strahotama elementarne nepogode, vidljivi su na mnogima od njih i podsjećaju na slike koje smo svojedobno sa strepnjom pratili preko televizije i interneta, a u današnjim našim relativno sigurnim uvjetima već ih je pomalo potisnuo zaborav. Ipak, ono što ne možemo i nećemo zaboraviti jesu disciplina i otpornost japanskog naroda koji se hrabro nosio sa svim nedaćama, na divljenje Hrvatske i cijelog svijeta.

Prisutni japanski veleposlanik Masaru Tsuji istaknuo je u svom govoru kako je Hrvatska odmah reagirala na velike patnje Japanaca i putem Crvenog križa poslala pomoć koja je dospjela u najpogođenije krajeve Japana, kao potpora ljudima koji su smogli hrabrosti krenuti dalje. „Ovom izložbom želimo zahvaliti hrvatskome narodu na svemu što je učinio za nas“, rekao je Veleposlanik.





Famozna slika porušene ceste koja je bila popravljena u roku od 6 dana


Posebno nam je drago što se Veleposlanik u svom govoru osvrnuo na svoj prethodni, iako vrlo kratki posjet Varaždinu u travnju ove godine, prilikom čega je pogledao rukometnu utakmicu Hrvatska – Japan. „Nisu to baš najbolje uspomene, s obzirom da je Japan izgubio utakmicu“, našalio se Veleposlanik, „ali sigurno će mi u sjećanju ostati činjenica da su u dvorani osim mene i članova japanskog tima, vijući zastavu za Japan navijali i članovi Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Varaždin“.
Što drugo reći na ovo nego: Hvala, Japan!

Ova izložba u slavu vjere, dobrote i solidarnosti među ljudima u Varaždinu se može pogledati do 20. srpnja.



Kolega po blogu Nihonkichigai na izložbi u Varaždinu



Učitelji peru đačke torbe (randoseru) koje su pronašli u poplavljenoj školi. Mala ima isto takvu...

<< Arhiva >>