18

ponedjeljak

veljača

2008

Da prostite, smrdite



Japanska farmaceutska industrija ponovno trijumfira. Na trziste je izbacen preparat koji, kako se tvrdi, djelotvorno suzbija jednu prilicno neugodnu pojavu povezanu sa starenjem, podjednako mrsku mladima i onima u poodmakloj zivotnoj dobi.

Ono sto je u vecini modernih drustava jos uvijek tabu tema, i o cemu nam nije odvise ugodno pisati, a ni govoriti, poznato je pod nazivom 'staracki miris'.

Tablete protiv starackog zadaha djeluju na principu suzbijanja tvari u organizmu koja uzrokuje neugodni zadah starenja. Najnovije 'elegantno' farmaceutsko rjesenje tog problema moguce je za sada nabaviti samo u Japanu, gdje prodaja vec sad tece odlicno.

Naziv 'staracki miris' prvi put sluzbeno je upotrijebljen u laboratorijima cuvene japanske kozmeticke tvrtke Shiseido, koja se krajem 90-ih godina ozbiljno pozabavila problemom neugodnog zadaha tijela starijih osoba. Otkrivene su neke zanimljive cinjenice.


Ljudsko tijelo sadrzi palmitoleinsku kiselinu, vrstu masne kiseline. Nju razgradjuju bakterije u kozi i lipidni peroksidi, tvari koje su u organizmu starijih osoba prisutne u vecim koncentracijama. Konacni produkt te razgradnje je nonenal - tvar koja prouzrokuje specificni staracki zadah. Po definiciji strucnjaka, nonenal zaudara na tvar 'prljavu i masnu, s nijansama mirisa zelene trave' - za one koji jos nisu sigurni o cemu se radi.

Iako nonenal izlucuju i mladje osobe u 20-im i 30-im godinama zivota, samo u iznimnim slucajevima kod njih je prisutan neugodan miris. Kod osoba u 40-im i 50-im godinama, medjutim, lucenje nonenala naglo raste, i povecava se sve vise kako osoba stari.

Drugim rijecima, ono sto pocinje kao neugodan 'zadah srednje dobi' - sto je u Japanu znanstveno prouceno i dokumentirano na primjeru oznojenih salarymana u sredstvima javnog prijevoza na kraju radnog dana, pred kojima bi s gadjenjem uzmicale gospe finijeg nosa - s godinama moze prerasti u masovno nepopularan 'zadah starosti', od kojeg zaziru mladi i oni koji se tako osjecaju.


Osoba koja je svoj radni vijek posvetila proucavanju onoga na sto ostatak covjecanstva s prezirom okrece nos, zove se Shoji Nakamura i radi za tvrtku Shiseido. Ovaj olfaktorni genij navodno je kadar razlikovati oko 2000 razlicitih mirisa. Upravo je on otkrio postojanje i djelovanje nonenala, tvari koja prouzrokuje staracki zadah.

Dixit Nakamura: 'Neugodan zadah jace se osjeca kod (starijih) muskaraca, cija je osobna higijena cesto losija.'

I naravno, za razliku od zlosretnog Jean-Baptistea Grenouillea u romanu/filmu 'Parfem', ciji je nos po svim ljudskim mjerilima bio stvoren za bozanske stvari, no odsluzio svoje vragu, Nakamura je svoje iznimne sposobnosti usmjerio u korist modernog drustva koje ne tolerira neugodne mirise i tezi sterilnosti i gotovo apsolutnoj cistoci.

U slucaju suvremenog japanskog drustva, umjesto bilo kakvog izrazenog mirisa tijela, pozeljniji je ne-miris. Odsutnost mirisa.
Jake parfeme i dezodoranse Japanci gotovo uopce ne koriste. Jednako je nepozeljno u drustvu mirisati na, khm, sebe samog. Ustvari, pozeljno je ne mirisati uopce.

I tu smo, paradoksalno, opet kod Grenouillea, s tijelom idealnog muskarca novog doba, jer on sam nije mirisao ni na sto. Bio je apsolutno bez mirisa.




'Mushuu monogatari', ili u slobodnom prijevodu 'Prica bez mirisa': eliminator starackog zadaha na biljnoj bazi. Cijena jednog pakiranja od 60 tableta (dovoljno za mjesec dana) iznosi 9500 yena (437 kuna); trenutno se nudi s popustom po cijeni od 4980 yena (229 kuna).
Produkt je zadnji u nizu preparata protiv neugodnih tjelesnih mirisa koji na japanskom trzistu uzivaju golemu popularnost, npr. samponi, prasci, osvjezavajuce maramice, osvjezivaci prostora, ruzevi za usne...






















































<< Arhiva >>