04

utorak

studeni

2008

Skice iz (d)okolice: Krizantema



U Hrvatskoj je upravo obiljezen blagdan Svih svetih. Vjerojatno je i ove godine bilo mnogo ljudi koji su na grobove najdrazih donosili i palili svijece i polagali cvijece. Kraljica svih cvjetnih aranzmana zacijelo je i opet bila - krizantema.
Krizantemin cvijet na nasim je prostorima cest simbol smrti, prolaznosti i otuznosti. Cvate u sumornim danima zrele jeseni, kad gotovo vise i nema drugog cvijeca. Prati nas u zalovanju i sjecanju.

Za razliku od Hrvatske, Japan svoj Dan mrtvih ne obiljezava 1. studenoga, vec sredinom kolovoza, u vrijeme takozvanog o-bon festivala. Iako se moze naci i na japanskim grobljima, krizantema u Japanu ima dosta drukciju simboliku. Izmedju ostalog, cvijet je to koji predstavlja jedan od simbola Japana. Tako je stilizirana zuta ili narancasta krizantema sa sesnaest latica motiv sluzbenog pecata japanske carske kuce, a vrlo slican motiv krizantemina cvijeta utisnut je i na koricama japanskih putovnica.

Image Hosted by ImageShack.us

Sluzbeni pecat japanske carske kuce

Jesen je i u Japanu doba najljepseg cvata krizanteme, koja se uzgaja u mnogo razlicitih varijacija. Slucajno ili ne, upravo je 1. studenoga u sredisnjem tokijskom parku Shinjuku Gyoen otvorena spektakularna izlozba japanske krizanteme (kiku), koja ce potrajati iducih nekoliko dana. Ova izlozba na otvorenom odrzava se na istom prostoru vise od jednog stoljeca; u pocetku je bila priredjivana samo za clanove carske obitelji i strane veleposlanike u Japanu, da bi u kasnijem periodu postala dostupna siroj javnosti.

Sto krizantema znaci Japancima i koliko je truda i minucioznog rada ulozeno u uzgoj reprezentativnih vrsta i uredjenje cvjetnih nasada, neka pokusaju docarati ove fotografije.


Shinjuku Gyoen povrsinom je vrlo velik park koji medju ostalim obuhvaca vrtove u japanskom, engleskom i francuskom stilu. Krizanteme su zasadjene na povrsinama tradicionalnog japanskog vrta. Na prilazu vrtu nailazimo na ovaj ljupki motiv krizantema u tri boje:

Image Hosted by ImageShack.us



Krizantema u Kengai (kaskadnom) stilu sitnog je cvata i postavljena na starim drvenim postoljima koja docaravaju harmoniju boja divljeg krizantemina cvijeta sto raste na stijeni. Ovaj motiv prvi put je kreiran 1915. godine:

Image Hosted by ImageShack.us



Sljedece tri klasicne varijacije krizantema zasadjene su tako da je svaki pojedinacni cvijet u sredini okruzen sa po sest cvjetova iste vrste. Krizantema u Ise stilu ima zguzvane i smezurane latice (pomalo djeluju kao sprzene vrelom vodom), Choji stil odlikuje se pravilnim i cvrstim cvjetovima nalik na anemonu, a krizantema u Saga stilu porijeklom iz Kyota ravnih je i tankih latica koje rastu uvis. Cvjetne lijehe postavljene su geometrijski precizno, rub zemlje povisen je u odnosu na podnozje i tece kao zagladjen ravnalom, a sitni kamencici oko lijeha posuti su u pravilnom nizu - savrsenije ne moze biti:

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Tzv. Ozukuri stil prvi put je predstavljen u parku Shinjuku Gyoen davne 1884. godine i kasnije se prosirio diljem Japana kao cesto kopirani predlozak za nasade od 'tisucu krizantema'. Iz jednog jedinog korijena zasadjenog u golemom loncu, uz brizljivu njegu i upotrebu specijalnih tehnika nakon godinu dana razvit ce se ovakav spektakularni cvat u karakteristicnom obliku kupole. Cvjetovi rastu ovijajuci se oko zicane podloge, i svaki cvijet je istog oblika i velicine. Poredani slijeva nadesno, u ovim je aranzmanima tocno 548, 706, odnosno 640 krizanteminih cvjetova!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Edo je klasicna varijacija uzgojena u starom Tokiju (Edo) tijekom 18. i 19. stoljeca. Najstarija je sorta uzgojena u ovom parku i potjece iz 1878. godine. Svaka sorta uzgojena je tako da proizvodi 27 cvjetova, a glavna im je znacajka da latice mijenjaju izgled postupno s otvaranjem cvijeta:

Image Hosted by ImageShack.us



Varijacije Ichimonji i Kudamono uzgojene su u tzv. stilu konjske uzde kakva se koristi u shinto ceremoniji. Ichimonji je velika krizantema krupna cvata i ujedno je sluzbeni cvijet carskog pecata; Kudamono ili 'paukov stil' prepoznatljiv je po ravnim i tankim laticama:

Image Hosted by ImageShack.us



Krizantema u Higo stilu potjece s otoka Kyushu u zapadnom Japanu, gdje su je u svrhu discipline uzgajali - samuraji. Tehnika uzgoja i nacin prezentacije propisani su strogim estetskim pravilima:

Image Hosted by ImageShack.us



Secer za kraj je Ogiku krizantema velikih 'friziranih' latica. Cvjetovi su poredani u karakteristicnom dijagonalnom stilu zuto - bijelo - crveno, tradicionalno vidjenom samo u vrtu Shinjuku Gyoen. Ova raskos proteze se u 311 primjeraka i 39 vrsta:

Image Hosted by ImageShack.us























<< Arhiva >>