24

nedjelja

rujan

2006

TI DIVNI JAPANCI


Pokazala sam do sada mnogo lijepih stvari koje su mi ovdje zapele za oko. No, kad me pitaju: Sto ti se najvise svidja u Japanu ? – onda je to nesto o cemu sam dosad zborila malo. Zapravo, nisam o tome rekla gotovo jos nista.
To su, naravno, Japanci !
Narod od 127 milijuna, svoju domovinu zovu kako kad, ponekad ‘Nihon’ a nekad ‘Nippon’, ovisno o tome koliko se patriotski osjecaju u odredjenom trenutku. ‘Nippon’, recimo, bolje zvuci kad se skandira na nogometnim tribinama ('Nippon gambare !’).

O Japancima postoji bezbroj stereotipa, kliseja i predrasuda koje ja ovdje ne zelim ponavljati, jer to bi znacilo da ih utvrdjujem. Na neki nacin ti su kliseji tocni, ali samo s nase, zapadnjacke tocke gledista. Ono sto rade i kako to rade, za to Japanci imaju svoje razloge. Razlozi su to, pak, koji cak ne moraju slijediti 'nasu' logiku i ‘prirodne zakone’. Postoji naime nesto kao japanska logika, nacin misljenja, pogled na svijet.

Ono sto mi zapadnjaci najcesce mislimo o Japancima, to je da su oni tako posebni, drukciji. Zanimljivo je da mnogi Japanci isto to vole misliti o sebi. Japan je drukciji od drugih, otok odijeljen od ostatka svijeta golemim morskim prostranstvima i vec samim tim poseban, suveren. Japan ima cetiri godisnja doba, sezonu kisa i sezonu tajfuna, sto malo koja zemlja ima. A tek japanski jezik ! – tako poseban, ne pripada nijednoj postojecoj grupi jezika, i za strance nedokuciv i nenauciv. Ma znate, mi smo vam malo, kako to reci, poseban narod, mi Japanci…

Japanci su divan narod. Zivim u njihovoj zemlji tek kratko (godinu i pol), ali znam to vec od samog pocetka. Zivim u predgradju, u kvartu s mnogo Japanaca, gaijina nigdje na vidiku, osim ako koji zaluta pa na losem japanskom pita gdje se nasao. Poznajem muskarce i zene, djevojcice i djecake, stare i mlade. Zbog prirode svog posla (cuj mene, kucanica u Japanu) znam se s dosta domacica. Domace zene. One su najbolje sto Japan ima. Svaka cast biznismenu, sararimanu, koji Japan desetljecima drzi na vrhu ekonomske svjetske top-liste. Ali japanska domacica, ona je pravi dragulj. (Treba pisati o tome u posebnom postu.)

Japanci su gotovo uvijek nasmijeseni i dobre volje, cak i ujutro prije dorucka. Neobicno su pristojni, uvijek ce vas pozdraviti s naklonom i reci kakvu dobru rijec. Posjeduju izniman talent za izbjegavanje sukoba. Potencijalno konfliktne situacije rjesavaju u miru, ponekad i na vlastitu stetu. Morate biti pravi nitkov da biste se uspjeli posvadjati s njima.

U Japanu je vrlo ugodno zivjeti. Ljudi su ugodni. Nema namrgodjenih faca na salterima (kad jednom prodjete one na zracnoj luci Narita – nagledali se nas gaijina, valjda). Vrlo su usluzni. Obozavaju djecu. U svakoj prigodi dijele poklone i nikad nece propustiti ukusno ih umotati. Rado ce popricati sa strancima, ako se odvaze, mozda cak i na svom losem engleskom. (Zivi li u Europi jos taj stari mit da Japanci znaju engleski ?) Simpaticni su i dragi, i ako ste i vi donekle pristojni, nece dugo trajati da vas pozovu u goste. Ako ste biznismen, primit cete vizitku. Ako ste domacica, bit ce to papiric iz notesa ukrasen smajlicima i srcima. Kawaii !
Japanci obozavaju dobru hranu i vrlo su ugodni domacini. Ljeti ce vam rado kupiti pice ako vas sretnu na nekom od brojnih festivala u susjedstvu, i ako nadjete zajednicki jezik, cavrljat ce s vama do besvijesti.
Japanci vole svoju zemlju, ali vole i strance i cine sve da se oni ugodno osjecaju.




Japanci se znaju dobro zabavljati: ljetni matsuri (festival) s lampionima




Tradicionalni japanski bubnjevi na matsuri festivalu


Hrvatska je u Japanu jos uvijek najpoznatija kao zemlja suparnica na proteklom prvenstvu u nogometu. Tamo se nismo proslavili, a nisu bas ni Japanci, je li tako, pa su koordinate za nastavak konverzacije sasvim dobro postavljene. Hrvatska obala, kulinarstvo, ljepote Dubrovnika, slavni sportasi, to su niti na kojima je moguce satima presti. Japanci ce pokazati istinsko zanimanje, iako ne i previse znanja o detaljima.
I, naravno, muskarci. Nagledale se moje znanice zgodnih hrvatskih nogometasa na televiziji. U ulicnoj TV-anketi u Tokyju za vrijeme prvenstva na listi je uvjerljivo vodio lijepi decko Niko Kranjcar. Dobio je najvise smajlica i srca od anketiranih prolaznica.
Oooo, Hrvati su zgodni !
Decki, meni to dobro zvuci, a vama ?



<< Arhiva >>