12

četvrtak

studeni

2009

Ubojica koji mijenja lica


Image Hosted by ImageShack.us

Tatsuya Ichihashi, do prekjucer najtrazeniji covjek u Japanu

Najpoznatije lice s japanskih policijskih potjernica, covjek na kojeg je raspisana nagrada od rekordnih 10 milijuna jena (vise od 74.000 eura), napokon je priveden pravdi. Tatsuya Ichihashi (30), osumnjicen za ubojstvo 22-godisnje Britanke Lindsay Ann Hawker u proljece 2007. godine, uhicen je u Osaki u utorak navecer. Tim cinom okoncana je duga i frustrirajuca potraga policije koja se otegla na cak 2 godine i 7 mjeseci. U tom vremenu svaka informacija o osumnjicenome vodila je na krivi trag. Konacno, klupko se pocelo odmotavati prije tocno tjedan dana, kada je objavljena najnovija informacija o bjeguncu Ichihashiju. Vijest je izazvala senzaciju i potakla brzi rasplet situacije.

Sto je skrivio Ichihashi?

Nemili dogadjaj zbio se u ozujku 2007. godine u prefekturi Chiba u Ichikawi, meni susjednom gradu. Lindsay Ann Hawker, koja je radila kao predavacica engleskog jezika u Tokiju, tog se dana u lokalnom kaficu sastala s Ichihashijem na dogovorenom satu poduke iz engleskoga. Nakon odrzanog sata Ichihashi je pod izlikom da je zaboravio novcanik, djevojku uspio namamiti u svoj stan. Nesretna Lindsay odande vise nije izasla ziva. Njezino tijelo pronadjeno je iduceg dana na Ichihashijevom balkonu, u kadi napunjenoj mjesavinom pijeska i komposta. Bilo je puno modrica; policija je utvrdila da je Lindsay umrla od posljedica gusenja.

Vijest o ovom stravicnom dogadjaju uzdrmala je Japan, zemlju s razmjerno niskom stopom kriminala. Japanska policija nasla se na udaru stranih medija zbog svog udjela u nestanku Ichihashija, koji je samo nekoliko casaka prije otkrica Lindsayina tijela na balkonu bosonog pobjegao istraziteljima i potom nestao bez traga. Za Ichihashijem je organizirana potraga koja dvije i pol godine nije davala nikakvog rezultata, unatoc angazmanu velikog broja istrazitelja i brojnim dojavama gradjana o 'Ichihashiju'.

Lice Tatsuye Ichihashija osvanulo je na posterima polijepljenim po zeljeznickim stanicama, policijskim uredima i pothodnicima sirom Japana. Na informaciju o osumnjicenome raspisana je nagrada koja je kasnije dostigla rekordni iznos od 10 milijuna jena. Potrazi se pridruzila i obitelj ubijene Lindsay, koja je iz Velike Britanije ucestalo putovala u Japan i na tiskovnim konferencijama javnosti upucivala emocionalne apele za pomoc, dijeleci letke i majice sa slikama Lindsay i njezinog ubojice ('Molimo vas, zapamtite njegovo lice!'). Lindsayin otac William podrzao je izradu Ichihashijevog postera u prirodnoj velicini (oko 180 cm i sa snimkom Ichihashijeva glasa iz zaplijenjenog racunala osumnjicenog):

Image Hosted by ImageShack.us


Svo to vrijeme Ichihashiju nije bilo traga ni glasa. Nagadjalo se da je pobjegao u inozemstvo, da je vidjen na Filipinima, da se skriva u tokijskim zabavnim cetvrtima, cak da je pocinio samoubojstvo. Kolale su teorije o tome tko moguce stiti ubojicu i s kakvim interesom. Objavljivane su slike s mogucim preobrazbama ubojice: Ichihashi s naocalama, bradom, kratkom kosom, dugom kosom, Ichihashi kao 'drag queen'...

Sve do proslog cetvrtka, 5. studenoga.

Tog dana sve japanske dnevne novine i mediji objavili su senzacionalnu vijest: Tatsuya Ichihashi je u Japanu, ziv je i nedavno je imao plasticnu operaciju lica!
Kako Ichihashi sada izgleda, nije prikazano. Objavljena je samo stara njegova slika s dobro poznate potjernice.

Dva dana kasnije, 7. studenoga, nova slika je osvanula u novinama.
Ichihashi - total makeover:

Image Hosted by ImageShack.us

Ichihashi: before i after

Ichihashi kakvog je Japan znao s potjernica, Ichihashi za kojim se tragalo i cije su lice mnogi znali bolje od lica vlastitih susjeda, od tog dana sluzbeno vise nije postojao. Na fotografiji koju je policiji ustupila klinika u Nagoyi u kojoj se Ichihashi podvrgnuo operaciji, vidljivo je da je osumnjiceni dao promijeniti oblik ociju, nosa i usana i odstraniti dva madeza na lijevom obrazu.
Ustanovljeno je da mu to nije bila prva plasticna operacija: u ocajnickoj zelji da promijeni izgled svog lica i tako zauvijek izbjegne policiji, Ichihashi je nekoliko puta dobrovoljno isao pod noz.

Ubrzo nakon objave Ichihashijeve fotografije, medijima se pocela kotrljati lavina novih informacija:

O tome kako je Ichihashi vidjen u zapadnom Japanu, daleko od grada i prefekture u kojoj je ubijena Lindsay.
Kako se zelio prijaviti za plasticnu operaciju u gradu Fukuoki, ali je odbijen jer se nije bio narucio.
Kako je vise od godinu dana radio u gradjevinskoj tvrtki u zapadnom Japanu pod laznim imenom, ziveci vrlo povuceno i stedeci novac za plasticnu operaciju.
Kako je po isplati place netragom nestao iz tvrtke.

Dalje je sve islo munjevito brzo:

Bivsi kolega iz gradjevinske tvrtke prepoznao je Ichihashija s nove fotografije. Uslijedilo je jos nekoliko dojava o vidjenju Ichihashija u zapadnom Japanu. Konacno, 10. studenoga oko 19 sati po lokalnom vremenu Ichihashi je nakon telefonske dojave uhicen u Osaki dok je cekao trajekt za juzni otok Okinawu. Predao se bez opiranja i jos je iste veceri uz veliku medijsku pompu i pratnju televizijskih helikoptera vlakom shinkansenom prebacen u Tokyo, a odatle automobilom u nadleznu policijsku stanicu u prefekturi Chiba. Podvrgnut je ispitivanju; za sad navodno odbija razgovarati.

Image Hosted by ImageShack.us

Jucerasnje novine s vijestima o Ichihashiju

Nagadja se da bi sudjenje Ichihashiju moglo postati veliki medijski cirkus. Javnost je fascinirana osumnjicenim i nacinom na koji je on vise od dvije i pol godine uspijevao izbjeci ruci pravde. U cijeloj prici postoji jos uvijek velik broj nepoznanica na koje se ocekuje odgovor.



Otac ubijene Lindsay Ann Hawker s golemim je olaksanjem primio vijest o uhicenju Tatsuye Ichihashija. 'Nasa borba je zavrsila. Ni u jednom trenutku nismo gubili nadu. Zelimo nastaviti normalno zivjeti, iako nista vise nece biti isto bez Lindsay. Nista nam je ne moze vratiti.'

Image Hosted by ImageShack.us

Lindsay Ann Hawker






























<< Arhiva >>