11

ponedjeljak

svibanj

2009

Čudna mi čuda!? - Zaštitne maske


Image Hosted by ImageShack.us


Davno, davno prije pojave nezgodnih, pace smrtonosnih boljetica poput SARS-a, pticje i svinjske gripe, zastitne maske poput ovih postale su veliki hit u Nipponu. Iz razloga ponajvise zdravstvenih, higijenskih, pa i kulturoloskih, Japanci se s vremena na vrijeme obicavaju zakrabuljiti iza ovakvih bijelih pamucnih poveza, neki do neprepoznatljivosti. Neupucenom turistu koji bi nogom prvi put krocio na japansko tlo, prizori maskiranih spodoba na ulicama gradova donedavno su jos mogli biti razlogom za nevjericu i blagu neugodu, ako ne i paniku. Smog? Radioaktivna prasina? Misteriozna bolest koja hara Japanom? A da se ja odmah vratim doma???

Najkasnije do dana odlaska iz cudnovate nam galaksije Nippon, vecina tih dojdeka mogla se, srecom, uvjeriti na vlastite oci (i nos) da nam je zrak u Tokiju prilicno cist, sigurno u usporedbi s onim u vecini azijskih metropola, te da ovdje recentno nije bilo eksplozija a la Cernobil uslijed kojih bismo bili prisiljeni postapokalipticno bauljati okolo zakukuljeni i zamumuljeni. Oni koji su se malo oslobodili pocetnog straha i raspitali se za razloge nosenja maski u Japanaca (kao i nekih drugih azijskih nacija), naisli su na sljedece razloge:

1. Iz razloga pristojnosti nosite masku kad ste prehladjeni, kisete, smrcate, itd., kako ne biste svoje klice prenijeli na okolinu;
2. Cak i ako niste prehladjeni, nosite masku u zatvorenim prostorima (vlaku i sl.) kako biste se zastitili od klica koje dolaze iz smjera prehladjenih osoba oko vas;
3. U rano proljece pocinje sezona peludne groznice, od koje pate milijuni Japanaca. Krivac su, tvrdi se, stabla cedrova. Maske za lice jedna su od zastitnih mjera protiv te neugodnosti, jednako kao i u slucaju da patite od drugih misterioznih alergija koje se ocituju slicnim simptomima: suzne oci, smrcanje, kihanje, kasalj...
U proljece svoju maskiranu Fumiko prepoznajem samo po hodu, ostale s punim pravom nonsalantno ignoriram!
4. Maske za kucanice i druge koji su u stalnom dodiru s prasinom, prljavstinom, bojama, lakovima...
Koristilo mi je kad sam licila svoja ulazna vrata na jarkocrveno.
5. Nosite masku jer se spremate opljackati ATM (bankomat)... salim se.
6. Niste alergicni ni prehladjeni, zapravo osjecate se fantasticno, i jednostavno zelite biti cool!
Nosenje maski moze biti i zabavno, u sto se mozete uvjeriti pogledate li mastovite i originalne uzorke s motivima Hello Kitty, Anpanmana, shinkansena i drugih iz stalne postave - nisu samo za klince!

Image Hosted by ImageShack.us


Sto se spomenutih bolestina tice, trajalo je dugo prije nego sto je ijedna od njih dobila sansu u opako higijenskom Japanu. Ali eto, dogodilo se i to!
Iako marljivo peremo ruke, grgljamo, nosimo maske i ne ljubimo se ni ne grlimo s bliznjima, kako nas neprestano podsjecaju da bismo se u novonastalim uvjetima trebali ponasati, ipak je i nas pohodila ta famozna svinjska gripa, ili kako je nakon recentne korekcije termina nazivaju u Japanu, nova gripa (shin-gata infuruenza, doslovno: novi tip gripe). U medjuvremenu se vec pola globusa zavilo u zastitne maske, bojeci se izbijanja vece zaraze, pa prizori poput onih na ulicama Japana iz pre-gripoznog doba nisu vise nikakva rijetkost, a ni cudo.

Ili se mozda varam?

Japan je tjednima treperio u laganom strahu od pandemije, da bi nam gripa nedavno konacno pokucala na vrata tokijske zracne luke Narita. Detektirao ju je odred budnih medicinara - zamaskiranih, naravno - u potrazi za gripoznim putnicima na letovima iz Sjedinjenih Drzava, Kanade i Meksika, u pretragama kakve se ovih tjedana izvode rutinski. Po dolasku jednog leta iz Detroita krajem proslog tjedna ustanovljeno je da trojica srednjoskolaca i jedan profesor u zrakoplovu pokazuju simptome nove gripe. Grupa se preko Amerike vracala sa studijskog boravka u Kanadi. Zajedno s desecima putnika koji su u zrakoplovu sjedili u uzem radijusu oboljelih, pacijenti su promptno prebaceni u karantenu i sada se nalaze na lijecenju u aerodromskoj bolnici na Nariti.

U desetodnevnoj karanteni pacijenti se navodno smtrno dosadjuju. Zbog opasnosti od zaraze nemaju pravo na sobnu poslugu, pa moraju sami prati rublje u svojoj sobi. Bilo kakav izravan kontakt izmedju pacijenata je strogo zabranjen. Svatko od potencijalno oboljelih ima zasebnu sobu i ne smije je napustati, osim za vrijeme obroka koji se odvija za stolovima medjusobno udaljenima tri metra. Ucenici su pod emocionalnim stresom jer se ne mogu spremati za ispite...

Tako je gripa, tehnicki, stigla u Japan, ali za sad ipak ne dalje od zracne luke.

Javnost je uzbudjena i nervozna, narocito otkako je objavljeno da su se ucenici za vrijeme boravka u Kanadi kretali u guzvi slobodno i - bez zastitnih maski. Njihovi profesori skruseno su priznali da u to vrijeme u Kanadi nitko nije nosio maske, i da bi 'grupa stranaca s maskama na licu izgledala - cudno'.

Cudna mi cuda!


Image Hosted by ImageShack.us


I radnici u tvornici antialergijskih maski nose, naravno - zastitne maske...


<< Arhiva >>