04

petak

travanj

2008

Skice iz (d)okolice: Sakura



Srdacan pozdrav iz Zemlje Tresnjina Cvijeta ! Ovih dana Japan je upravo to, sav ovijen u prozracnu bjelinu latica sakure. Gotovo da necete naci covjeka koji u posljednjih nekoliko dana nije odvojio barem trenutak za hanami, ili promatranje tresnjina cvijeta. Oni koji to zele raditi u stilu, po dugovjekoj japanskoj tradiciji sjedaju pod krosnje i vade jelo i pice, okupivsi oko sebe prijatelje ili kolege. Zabava se cesto otegne do u kasne vecernje sate.

Za razliku od toga, svoj ovogodisnji hanami Mala i ja provele smo aktivno, u stalnoj setnji, neprestano mijenjajuci perspektivu na svu ovu ljepotu koja opija. Nadam se da ove slike docaravaju barem djelic atmosfere. Sakura: the best of !








Prizori iz parka Ueno


Tokijski park Ueno jedno je od najpopularnijih hanami setalista u gradu. Dugacki drvoredi tresanja dnevno privlace tisuce ljudi zeljnih proljetne atmosfere u srcu grada. Guzve su i ovdje uobicajena stvar. Na srecu, promet setaca dobro je reguliran - dok vi zaneseni ljepotom latica gledate u vis, sigurno se ne zelite sudarati sa setacima koji naviru iz suprotnog smjera. Zato, drzite se lijeve strane, molim !





Rana rezervacija. Plavi najloni pod bijelim krosnjama tipican su prizor u tokijskim parkovima s proljeca, a oznacavaju mjesto za hanami koje je netko vec rezervirao. Ovaj je muskarac po plocniku prostro najlon, na kojem se potrudio velikim slovima napisati ime doticne tvrtke, i upravo ceka dolazak kolega s posla. Jos nekoliko sati do kraja radnog vremena...




... a dok ne stignu ovi iz poduzeca, moze se malo i prileci...





U mom gradu postoji ulica pod romanticnim nazivom Sakura-dori, ili Ulica tresanja. Suvisno je objasnjavati zasto:




I tako to ide dalje... i dalje... kilometrima daleko, a gdje je rascvjetanim tresnjama kraj, ne znam jer ga tog dana nije ni bilo !





Prizori iz gradskog sportskog parka:



















<< Arhiva >>