08

subota

ožujak

2008

Zvonili ste, princezo ?



Za romanticare u dusi i srcu, Tokyo je savrseno mjesto. San i zbilja ovdje zive u sretnom braku, jedno nikad nije daleko od drugoga. U mravinjaku uzurbanog velegrada, tajni hodnici vode u neslucena carstva maste.

Moderne Pepeljuge u potrazi za princem na bijelom konju hrle u Tokyo Disneyland, gdje malo podalje od najvece gradske vreve veselo paradiraju princevi i princeze iz omiljenih bajki zapadnog kulturnog kruga.

A za usamljene djevojke sa smislom za avanturu koje zele upoznati pravog - ne plisanog - princa iz inozemstva, ugladjenih manira i apolonskog izgleda, koji ce im pruziti malo paznje u romanticnom ambijentu i uz casu sampanjca, jedan kafic u srcu Tokija odnedavno je prava adresa za to.

Ceta zgodnih mladih 'butlera', svih odreda stranaca iz Sjeverne Amerike, Europe i Australije, docekat ce svaku goscu kao 'princezu'. U stilu savrsenog dzentlmena oni ce joj po zelji posluziti pjenusac, na glavu joj staviti bljestavu tijaru i u ostatku veceri obracati joj se sa 'princezo' - jer ona ni ne zasluzuje nista manje.

Zamislite cipkaste zavjese, ruzicaste nijanse interijera, ruzine latice, slatkise i svijece, te srebrno zvono na posluzavniku na ciji ce zvuk ON dotrcati i kleknuti pred NJU, svoju princezu, cekajuci da saslusa sljedecu njezinu zelju.

Pozeli li dama konverzirati na engleskom, njen butler ce je uputiti u tajne romanticnog saputanja na tom jeziku. U posebnoj knjizici, 'princeza' ce zabiljeziti nekoliko lijepih rijeci za svog omiljenog butlera, i nastaviti se dopisivati s njim pri svakom sljedecem susretu.

A kao slag na torti, butler ce djevojku uzeti u narucje i slikati se s njom za uspomenu.

Dobrodosli u 'Butlers Cafe' na Shibuyi, mjesto na kojem bajka postaje zbilja.



I iako se princ ovdje nekim cudom prometnuo u butlera pa na glavi ne nosi krunu, nego posluzuje svoju djevu bajnu na svaki njezin mig, a bijelom konju dakako nema ni traga - jer se kafic nalazi blizu jednog od najprometnijih raskrsca u Tokiju, gdje je i pjesice tesko probiti se kroz masu ljudi - romanticno raspolozenim mladim Japankama to ocito ne smeta. One dolaze ovamo iz znatizelje, zabave ili pak puke potrebe za uzbudjenjem u drustvu stranaca. Koji su, dakako, vec samom svojom pojavom egzoticni.

U slucaju japanskih zena zeljnih varijacije u njihovim ustaljenim, prezaposlenim zivotima, 'egzotika' je recept za bijeg iz stvarnosti i ulazak u bajkovita ozracja.
Nije slucajno sto motto butler-kafica glasi 'Budi sebicna, uzivaj zivot !'



You rang, M'Lady ?


No, nije tim zenama stalo samo do lijepog lica butlera u odijelu s leptir-masnom. Po tvrdnjama mladih Japanki, stranci se u odnosu na domace muskarce, cesto bitno drukcije ophode prema zenskom spolu. Gaijinima s 'beckom skolom' mnogo toga ide u prilog. Treba li zeni pridrzati kaput ? Nema problema. Treba li je propustiti da prodje, ili joj mozda pridrzati vrata ? S obzirom da se takav obicaj u Japanu gotovo i ne prakticira, i opet je to nesto na cemu gaijin s malo osobne kulture moze zaraditi bodove kod suprotnog spola. A o komplimentima da ne govorimo. Zenama je, zna se, stalo do tih sitnih znakova paznje.

Dame koje su se na pocetku mozda ustrucavale uci na mjesto koje vrvi strancima, koji cesto znaju biti bucni i za japanske norme previse opusteni, uvjerile su se, kako tvrde, da su butleri u ovom kaficu vrlo dragi i izuzetno dobrog ponasanja.

A kako smo u Japanu, pozeljno je da i u 'romanticnom' kaficu sve tece u kontroliranim uvjetima. Odnos izmedju stranke i butlera nikad ne prelazi jasno utvrdjene granice (nema razmjenjivanja osobnih podataka; nema dodirivanja - osim prilikom slikanja !).

Dodatnu pogodnost kod 'Butlera', koji postoji od sredine 2006. godine, cine relativno niske cijene hrane i pica. U usporedbi, tipicni tokijski klubovi s hostesama (muskim i zenskim, ovisno sto trazite) visestruko naplacuju uslugu ispijanja pica s ugladjenim damama/dzentlmenima domace proizvodnje.

Iako u Tokiju postoji vise butler-kafica koji rade na istom principu (muski butleri posluzuju gosce i tretiraju ih kao 'princeze'), ovo je zasad jedino mjesto na kojem u ulozi butlera nastupaju stranci. Kako stoji na web stranici 'Butlera', drustvo ugladjenih dzentlmena cine po jedan Nijemac, Amerikanac, Madjar, Talijan, Englez, Francuz i Kanadjanin, te tri Australca.

Za zainteresiranu mladu gospodu koja se eventualno zeli pridruziti butlerima na Shibuyi, i koji zele raditi u ugodnom okruzenju u cilju sirenja dobrih vibracija i ucvrscenja medjunarodnog prijateljstva, dobra vijest glasi: traze vas ! Ako ste mladi, zgodni, dobrih manira i karizmaticni, ispunjavate sve uvjete. Samo kliknite na sliku Brada Pitta (Staff Wanted), i zivot bi vam se ubrzo mogao pretvoriti u bajku !




No dobro, razumije se: trebate imati i snazne misice, kao i puno dobre volje !




Trebate i biti spremni slikati se s bilo kojim od anime likova !


















<< Arhiva >>