31

četvrtak

kolovoz

2006

VELIKO ISCEKIVANJE


Svijet toga mozda nije svjestan, ali Japan je ovih dana i tjedana u velikom iscekivanju.

Sve oci uprte su u dvije osobe koje trebaju nesto uciniti, od kojih se puno ocekuje, i koje unatoc tome ipak ne mogu uciniti vise nista, dapace vise nemaju ni mogucnosti izbora, jer sve je vec odluceno. Te osobe samo se trebaju prepustiti tijeku vremena. Ukratko, treba samo cekati i odbrojavati dane dok se TO ne dogodi, dok ne postane realnost.

Pa tko su onda ti likovi ?


1. Princeza Kiko





Princeza Kiko, supruga princa Akishina i snaha japanskog cara Akihita, trenutno je mozda najbolje cuvana osoba u zemlji. U svojoj 39. godini ona upravo ocekuje svoje trece dijete (nakon dvije djevojcice) i nagadjanja (nadanja) su da bi se mogao roditi sin, buduci japanski kronprinc. To bi bilo spasonosno rjesenje za Krizantemin dvor, koji bi ugledao prvo musko dijete nakon vise od 40 godina. Najstarija dinastija na svijetu odbrojava dane do 6. rujna, kada bi princeza Kiko trebala roditi carskim rezom.

Nismo se previse nagledali princezinog trudnog trbuscica ni haljina na cvjetice. Uvijek iste slike Kiko u jednobojnim kostimicima klasicna kroja i vjecnim, nedokucivim smijeskom na licu. Samo se Mona Liza smijesi jos zagonetnije. Princeze s europskih dvora djeluju raskalaseno u usporedbi s Kiko, koja valjda zna sto se naciji sprema i jos se malo smjeska...
Inace, kceri joj se zovu Mako i Kako – zapamtiti je lako.


2. Premijer Junichiro Koizumi





Vjerojatno ga nije potrebno posebno predstavljati. Cak i moja kcerka prepoznaje japanskog premijera na televiziji.
Pitam ja nju jednu vecer kad je opet bio na vijestima: Znas li tko je ovo ?
Kaze Mala: Da, to je stricek Koizumi !
Da bi malo kasnije pitala: Mama, a zasto taj stricek ZUMI ???

Kako god bilo, premijer je skoro pa odzumio svoje. 22. rujna Japan bira novog prvog ministra i Koizumijeva era definitivno zavrsava. Kandidata ima nekoliko i vec se vodi borba za vrucu stolicu koju stricek Zumi jos grije.
Koizumi, sa svojom prepoznatljivom lavljom grivom i izrazenim karakterom, velik je stovatelj lika i djela Elvisa Presleya. Zna sve njegove pjesme, ima sve njegove ploce, a moguce je i da vjeruje da je King jos ziv i emigrirao na Mjesec, nije provjereno. S Elvisom dijeli i rodjendan 8. sijecnja.
I zato, kad je Zumi krajem lipnja ove godine isao u pohode prijatelju Bushu u Ameriku, mora da je pomislio: It’s now or never. I ni pet ni sest, Bush je Zumija odveo u Graceland na Elvisov posjed. U odboru za docek bile su ni manje ni vise no Priscilla i Lisa Marie, koje su za tu prigodu naucile kako se na japanskom kaze hvala (arigato). Zumi je bio razdragan i otpjevusio je prisutnima neke Elvisove pjesme. Na rastanku premijer je zahvalio domacinima: “Thank you for Love me tender.” Bush je ostao bez teksta.





Koizumijeva vanjska politika nije bila uvijek tako uspjesna. Upravo suprotno, odnosi s Kinom i Juznom Korejom zategnuti su vec desetljecima, i Koizumi svojim tvrdoglavim i, kako neki kazu, nesmotrenim politickim potezima nije bas pridobio srca svojih azijskih susjeda. Moze se reci da je Koizumijeva era za druge zemlje u regiji bila pravi Heartbreak Hotel. Utoliko vise ocekuje se od Koizumijeva nasljednika. Mora biti bolje ! Bit ce bolje, samo kad Koizumi ode sa scene ! I u tom stilu.

I sto ce nam sad raditi stricek Zumi kad ode u penziju ? Uzgajati bonzai ? Igrati golf ? Slusati Wagnera, kojeg takodjer obozava ?
Nadajmo se najboljem za njega i Japan. Jos nije vrijeme za sumrak bogova, a i tko zna, mozda je Elvis ipak jos ziv.























<< Arhiva >>