25

petak

svibanj

2007

ANIMEMANIJA



Petkom navecer Mala se veseli svom omiljenom crticu na televiziji.
Zapravo, veseli mu se vec cijeli tjedan. Svaki dan me ispituje je li crtic mozda vec danas, a ako nije, koliko jos dana treba cekati. Kad konacno stigne petak, uzbudjenje je na vrhuncu, i ona jedva doceka da se u 19.30 smjesti ispred ekrana.
Pocinju nove zgode legendarnog junaka u kratkim hlacicama, klinje iz vrtica po imenu Shin-chan !

Nisam slutila da ce se Mala razviti u takvu vatrenu obozavateljicu japanskog anime zanra. 'Crayon Shin-chan', kako se crtic zove, postoji u manga i anime verziji. Poznat je u mnogim stranim zemljama, a u Japanu trenutno se prikazuje petkom navecer na TV Asahi. Glavni lik Shinnosuke, odmila zvan Shin-chan, nestasni je djecarac vrticke dobi koji zahvaljujuci svom direktnom i neobuzdanom karakteru (ili upravo svojim mladim godinama) upada u svakakve neobicne i nezgodne situacije. Uvijek nosi crvenu majicu i zute kratke hlacice, iako povremeno i mijenja outfit. Glas mu je grlen i pomalo meketav. Nema dlake na jeziku, ponasa se razuzdano i izrazava dvosmisleno. Njegove sale cesto su jezicne prirode, ne bas tako bezazlene kao sto se cine u prvi mah.



U Japanu prodaju razne slatkise na temu svih mogucih anime likova.
Ova kutija bombona prikazuje Shin-chana i najpoznatije likove iz tog crtica.



Pitam Malu, zasto ti se toliko svidja Shin-chan ? Kaze ona, zato sto je smijesan. I slazem se, to je jedna od razina na kojoj se moze 'iscitavati' taj crtic. Jedan od tipicnih Shin-chanovih nestasluka jest njegova upravo neobuzdana potreba da u najnezgodnijem trenutku pred svima ekstaticno razgoliti straznjicu. Klinci od cetiri godine na to, naravno, vriste od smijeha.

Shin-chan i Mala su, osim toga, i vrsnjaci. Epizode nekako prate godisnja zbivanja u japanskom vrtickom i sirem drustvenom zivotu. Kad je Mala isla na razredni izlet, isao je i Shin-chan. Kao i Mala, Shin-chan u vrtic ide u uniformi, nosi torbicu preko ramena i u njoj svoj obento rucak i termosicu. U vrticu su tete, na igralistu prijatelji. Igraju se iste igre i vode slicni razgovori. Ponekad ga u vrtic na biciklu vozi mama - isto kao i ja Malu. Sve djeluje poznato.
Istovremeno, Shin-chan je i sasvim atipican klinac. Njegovi stosevi su zgodni, ali ne i preporucljivi za oponasanje u prilicno formaliziranoj svakodnevici Japana. Shinnosuke je 'cavlic koji izviruje'; u stvarnom zivotu slucajevi poput njega brzo budu 'zakucani'. Navodno je njegov autor izjavio kako Shin-chan predstavlja djecaka kakav je sam zelio biti.




Slatkisi, isti kakve Shin-chan jede u crticu !





Shin-chanovu obitelj cine mama, tata, sestrica i bijeli pas Shiro. Zive u relativnoj harmoniji koju povremeno poremeti neka slapstick-epizoda: bude tu Shin-chanovih groteskno izvucenih usiju nakon jos jedne nepodopstine, maminih udaraca u karate stilu od kojih tata vidi sve zvijezde, uz poneku lokalnu eksploziju frustracije i stresa s obje strane.
I mozda se zato sve moje znanice samo smijulje na spomen Shin-chana, u nelagodi prekrivajuci usta dlanom. Shin-chan je zgodan i smijesan, ali pedagoski naravno ne prolazi i kao majke, one taj crtic svojoj djeci u pravilu zabranjuju gledati ! Shin-chan je na listi 'nepozeljnih' crtica, cak i u nekim sluzbenim anketama. Shin-chan siri los utjecaj, i zato klinci mojih znanica doma gledaju uglavnom Doraemona i Anpanmana, i tu i tamo kakvog Disneya. Tako bar one tvrde.
Ali mi smo gaijini i ionako cudni, pa nam se valjda progleda kroz prste. Iako bi mozda sigurnije bilo drzati Malu na oku dok traje Shin-chan. Nikad se ne zna.




Simpaticni malac u svim pozama




<< Arhiva >>