15

petak

siječanj

2010

Skice iz (d)okolice: Tokyo Sky Tree


Nije neka novost u ovoj eri dubajskih čudesa, no nek' se zna: i Tokyo diže novi Toranj nebu pod oblake! Najnovije graditeljsko čudo u četvrti Sumida na obali istoimene rijeke niknulo je u srpnju 2008. godine i gradi se punom parom. Zadnji put kad sam provjeravala (prije 4 dana) Toranj je stajao na visini od 254 metra, a budu li marljivi japanski građevinari s(p)retniji od dubajskih te završe posao na vrijeme, Toranj će u konačnici određenoj za prosinac 2011. godine mjeriti, za Tokyo i Japan rekordna 634 metra. Time će postati najviša građevina u Japanu i najviši samostojeći toranj na svijetu (clarification needed - neka nam se javi stručnjak koji će pojasniti što taj 'samostojeći', pobogu, znači).

Referendumom građana odlučeno je da će novi mirakul Megalopolisa vjetrovima života i tajfuna odolijevati pod maštovitim imenom Tokyo Sky Tree. Osim u turističke i šminkerske svrhe, Nebesko Drvo koristit će se za potrebe digitalne televizije.






Da arhitektonska megalomanija nije bolest samo emiratskih šeika, potvrđeno je na primjeru novog tokijskog Tornja, koji je inicijalno trebao biti visok 'samo' 610 metara, da bi mu u planovima brže-bolje 'docrtali' dodatna 24 metra kada se pročulo da Kinezi u gradu Guangzhouu grade toranj iste visine.






Toranj viđen oblačnog 11. siječnja 2010.

Tokyo Sky Tree bit će gotovo dvostruko viši od sadašnjeg Tokyo Tower-a, 333-metarske konstrukcije nalik na Eiffelov toranj u Parizu, te postepeno preuzeti njegovu funkciju. Novi ponos japanske metropole uz fanfare će biti predstavljen javnosti u proljeće 2012. - ako je po mayanskom kalendaru, još svijeta i vijeka!









Stane... ne stane... stane... ne stane... stane!






<< Arhiva >>