03

srijeda

ožujak

2010

Dan hrvatskog turizma u Japanu


U Tokiju je jučer, 2. ožujka u organizaciji Veleposlanstva RH i Hrvatske turističke zajednice svečano obilježen Dan hrvatskog turizma u Japanu.

Na prigodnom domjenku u balskoj dvorani hotela Four Seasons nazočnima se obratio hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk koji je u svom govoru istaknuo ljepotu i potencijal hrvatske turističke ponude naglasivši nesvakidašnju kombinaciju i ravnotežu između prirode, baštine, zdrave hrane i hrvatskog gostoprimstva. Naglasio je kontinuirani rast broja japanskih turista u našoj zemlji koji je u posljednje četiri godine porastao 5 puta. Hrvatsku je u 2009. posjetilo oko 165.000 japanskih turista, što je porast od 14% u odnosu na prethodnu godinu. Dok u svim drugim zemljama svijeta broj japanskih turista pada, u Hrvatskoj, usprkos svjetskoj recesiji i pandemiji gripe, broj japanskih turista snažno raste. Veleposlanik je izrazio ponos zbog te činjenice pohvalivši rad članova Veleposlanstva i Hrvatske turističke zajednice na ovom projektu od nacionalnog interesa.



Veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk


Dr. Štambuk je Hrvatsku nazvao ljepšom u naravi negoli na projekcijama i prospektima, te dodao kako osjetljivi japanski turisti s urođenim shinto osjećajem za prirodu i njeno bogatstvo u hrvatskoj ljepoti prepoznaju zamjenu za kami (božansku prisutnost). Pozvao je svih 400-tinjak nazočnih, među kojima su bili brojni političari, veleposlanici, turistički djelatnici i novinari, da posjete Hrvatsku, zemlju koja postaje najpoželjnijom turističkom destinacijom u Japanu.

Nazočnima su se također obratili Edouard Tripković Katayama, voditelj Ureda HTZ-a u Japanu (inače sin dugogodišnjeg dopisnika HRT-a iz Pariza Luke Tripkovića), Takashi Sasaki, zamjenik predsjednika JATA-e (Japan Association of Travel Agents) i Hiroshi Mizohata iz JTA (Japan Tourism Agency), a prisutni su bili i predstavnici HTZ-a Igor Borojević, voditelj odjela za predstavništva i Adriana Salvi, izvršna tajnica.

Od istaknutih političara nazočili su Akiko Santo, potpredsjednica Gornjeg doma japanskoga Parlamenta, Seigo Kitamura, bivši zamjenik ministra obrane i veleposlanik Kazuo Ogura, Predsjednik zaklade Japan Foundation.




Prigodni program predstavljen gostima sastojao se od nastupa hrvatskih glazbenika Mateja Meštrovića, Kristine Bjelopavlović, Borne Šercara, te sopranistice Danijele Pintarić koja je na oduševljenje nazočnih među ostalim kompozicijama otpjevala i ariju Zajčeve opere „U boj, u boj“, u Japanu iznimno popularnu.



Danijela Pintarić oduševila je svojim vokalnim sposobnostima i snažnim scenskim nastupom





Gosti su uživali u bogatom izboru hrvatskih autohtonih jela koja su pripremili naš vrhunski kuhar Branko Ognjenović, šef kuhinje restorana Bon Appetit u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, te Mirjana Kozlina iz zagrebačkog hotela The Regent Esplanade, nositeljica titule najbolje hrvatske slastičarke na Državnom prvenstvu u Opatiji 2009. godine.




Edouard Tripković Katayama, voditelj Ureda HTZ-a u Japanu, predstavlja kuharski dvojac Kozlina - Ognjenović


Večernjem domjenku prethodila je radionica na kojoj su sudjelovali turistički radnici Japana i Hrvatske, uz osobiti naglasak na dvjema hrvatskim županijama - Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, a koje su zastupali Mili Razović i Daniel Hauptfeld. Sudjelovali su i ini predstavnici hrvatskih turističkih agencija poput Fortuna Travel, Generalturista, Kompasa, Prometa T&T i S.O.L.E.N.












<< Arhiva >>